понеділок, 20 січня 2020 р.

Онкологічні захворювання. Матеріал для учнів 11 класу.










Меланома
Карцинома
  
Саркома
 

Пухлина  головного мозку ( гліома)
Лімфома
                                                       Лейкоз

           Онкологічні захворювання


Прояв онкологічних захворювань
Онкологічні захворювання людини — це група захворювань, які виникають у результаті утворення та розвитку в організмі злоякісних пухлин. Злоякісні пухлини є новоутвореннями в організмі, що виникають як результат необмеженого і неконтрольованого розмноженням клітин, які поширюються в сусідні тканини (здійснюють інвазію) та віддалені органи (утворюють метастази).
Злоякісні пухлини часто називають терміном «ракова пухлина», або «рак». Цей термін запропонував Гіппократ, який описав пухлину, що зовнішньою формою була схожа на краба або рака завдяки місцевим метастазам, що проникали в сусідні тканини.
На сьогодні онкологічні захворювання займають друге місце серед причин смертності після серцево-судинних захворювань. Згідно з прогнозами ВООЗ, 2020 року вони можуть вийти на перше місце. Згідно з даними ВООЗ, щороку на планеті ці захворювання уражають 10 мільйонів осіб.
Характерними ознаками злоякісних пухлин є такі:
  • швидкий неконтрольований ріст;
  • проникнення в сусідні тканини з утворенням місцевих метастазів (інвазії);
  • переміщення окремих клітин пухлини лімфатичними та кровоносними судинами у віддалені органи й тканини (утворення метастазів);
  • отруйна дія на весь організм унаслідок вироблення клітинами пухлини токсинів;
  • фізичне виснаження, зменшення маси тіла;
  • наявність механізмів «уникання» уваги імунної системи організму;
  • наявність великої кількості мутацій у клітинах пухлини;
  • низький рівень диференціації клітин пухлини;
  • втрата здатності клітин до апоптозу;
  • інтенсивне утворення кровоносних судин у пухлині.
Причини виникнення онкологічних захворювань
Онкологічні захворювання виникають тоді, коли в якійсь із клітин порушується генетичний механізм контролю процесу поділу клітини. Процес поділу контролюється багатьма факторами, тому і можливостей його порушення існує багато. Більше того, різні порушення можуть мати дуже схожий зовнішній прояв. І це є однією з причин важкості лікування таких захворювань. Бо методи, які діють проти однієї причини захворювання, можуть ніяк не допомагати у випадку іншої.
Основна причина виникнення таких порушень — дія онкогенних факторів (тобто факторів, здатних призвести до розвитку онкологічного захворювання). Ці фактори мають різну природу і об'єднуються у три великі групи: фізичні, хімічні й біологічні.
До фізичних факторів належать ультрафіолетове та іонізуюче випромінення. Хімічними факторами є ароматичні вуглеводні, деякі сполуки Нітрогену, діоксин, речовини тютюнового диму тощо. Біологічними факторами є деякі віруси та мобільні генетичні елементи. Також до біологічних факторів належать помилки генетичного апарату клітини під час процесів реалізації генетичної інформації, дія епігенетичних факторів і помилки системи репарації клітини.
Слід зазначити, що ракові клітини виникають в організмі регулярно. Але імунна система зазвичай їх виявляє і знищує. З віком у роботі імунної системи частіше виникають помилки і ризик розвитку онкологічних захворювань зростає. Крім того, у сучасному світі різко підвищився рівень впливу онкогенних факторів. Це пов'язано з розвитком сучасних технологій, використанням у виробництві та побуті нових сполук, техногенними катастрофами.
Різноманіття злоякісних пухлин
Злоякісні пухлини можуть виникати в будь-якій тканині організму. Їх класифікують за типом клітин, які дають їм початок. Але клітини в злоякісних пухлинах слабко диференційовані, тому в них можна розрізнити клітини різних типів.
Поширені типи злоякісних пухлин
Назва пухлини Структури, з клітин яких утворюється
Меланома Меланоцити
Карцинома Епітеліальна тканина
Саркома Сполучна, кісткова, м'язова тканина
Гліома Гліальні клітини
Лімфома Лімфоїдна тканина
Лейкоз Стовбурові клітини кісткового мозку
Основні способи лікування онкологічних захворювань
Способів лікування злоякісних клітин існує багато. І якщо захворювання виявлено на ранній стадії, шанси видужати у хворого дуже великі. А от якщо захворювання було виявлено на пізніх стадіях, ситуація значно ускладнюється. Хоча і в таких випадках людину часто вдається вилікувати. Тому в боротьбі з раком дуже важливою є рання діагностика і профілактика захворювання.
Основними способами лікування злоякісних пухлин є:
  • хірургічне видалення пухлини;
  • хіміотерапія (знищення клітин пухлини спеціальними препаратами);
  • радіотерапія (знищення клітин пухлини за допомогою радіаційного опромінення);
  • фотодинамічна терапія (руйнування клітин пухлини світлом із певною довжиною хвилі);
  • гормональна терапія (деякі типи пухлин є чутливими до дії гормонів);
  • імунотерапія (стимулювання імунної системи організму для підвищення її ефективності в боротьбі з пухлиною).
Найчастіше для більш ефективного лікування застосовують комбіновану терапію, за якої одночасно використовуються кілька методів знищення пухлини.
Профілактика онкологічних захворювань
Профілактика цих захворювань спрямована на уникнення або ослаблення дії канцерогенних факторів. Це допомагає суттєво знизити ризик їхнього виникнення. Так, невживання канцерогенів у складі їжі суттєво зменшує ризик розвитку раку органів травної системи, матки і молочних залоз. Уникнення куріння та регулярного перебування в приміщеннях, у яких курять, зменшує ризик захворіти на рак легень, стравоходу, шлунка, сечового міхура тощо.
Деякі вірусні інфекції, малорухомий спосіб життя, стреси й нервові перевантаження, перебування в зонах з підвищеним рівнем радіації теж спричиняють розвиток онкогенних захворювань. Тому уникнення дії цих факторів також гарний профілактичний захід. Окрім того, дуже важливою є рання діагностика онкологічних захворювань. Шанси вилікувати рак на ранніх стадіях становлять понад 90%. Тому регулярне обстеження також є засобом профілактики важких форм раку.

Немає коментарів:

Дописати коментар