понеділок, 16 квітня 2018 р.

Сільськогосподарські рослини. Матеріал для учнів 6 класу.

  


                                        СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ РОСЛИНИ

Нині у світі культивують до 1500 видів рослин, в Україні – понад 80. Виходячи з біологічних властивостей та господарського призначення продукції, культурні рослини можна поділити на такі групи: зернові, зернобобові, плодово-ягідні, овочеві, олійні, технічні, лікарські, декоративні та інші.
Зернові та зернобобові культури. До зернових культур відносять рослини, у яких плід – зернівка (пшеницю, жито, ячмінь, кукурудзу, овес, просо, рис, сорго) (мал. 183), а до зернобобових – у яких плід – біб (горох, квасолю, сою, нут, люпин, сочевицю, чину та інші). За площею посівів ці культури переважають усі культурні рослини.
 СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ РОСЛИНИ
Мал. 183. Основні зернові культури, які вирощують в Україні: 1 – пшениця; 2 – кукурудза; 3 – ячмінь; 4 – жито
Овочеві культури. Щодня, споживаючи овочі, ми забезпечуємо свій організм вітамінами, вуглеводами, білками та мінеральними елементами.
На малюнку 184 зображено різні широковідомі види капусти. Кожний із цих видів має багато сортів. В Україні найчастіше вирощують капусту городню, або білоголовкову. Ця рослина посідає перше місце в овочівництві нашої країни.
 СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ РОСЛИНИ
Мал. 184. Види капусти, які культивує людина: савойська (1); білоголовкова (2); кольрабі (3); цвітна (4); броколі (5); брюссельська (6). Завдання. Розгляньте на малюнку види капусти і виявіть ознаки подібності і відмінності. Який із цих видів найпоширеніший у домашньому господарстві в Україні?
До найпоширеніших в Україні овочевих культур належать редис, хрін, морква, буряк, петрушка, селера, цибуля, картопля, помідор, перець та багато інших.
Плодові і ягідні культури. Біло-рожевим цвітом буяють українські простори рано навесні. Прокинувшись від тривалого зимового сну,
Зацвітають дерева, біля яких метушаться бджоли та інші комахи-запилювачі. У розпалі карнавал цвіту і пахощів. Це квітнуть абрикоси, черешні, вишні, яблуні, груші, персики, сливи, мигдаль, айва… Прекрасний сад навесні в буйному цвітінні, а ще кращий влітку і восени, коли під масою плодів угинаються гілки. Це плодові і ягідні культури, плоди яких багаті на цукри, білки, жири, вітаміни, мінеральні елементи, дубильні й ароматичні речовини, клітковину та ін.
Цінність плодових не лише в тому, що вони дають нам смачні високопоживні плоди. Працюючи в саду, ми отримуємо великий заряд бадьорості й гарного настрою. У призвичаєних до праці в саду формується любов до зеленого друга, до всього прекрасного на землі.
Серед плодових культур нашої країни найпоширеніші яблуня, черешня, слива, вишня (мал. 185).
 СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ РОСЛИНИ
Мал. 185. Плодові культури: 1 – яблуня; 2 – черешня; 3 – вишня; 4 – слива. Завдання. Продовжіть перелік плодових культур, відомих з повсякденного життя
До групи ягідних культур відносять смородину, малину, агрус, суниці та інші.
Значний внесок у розвиток наукових основ садівництва зробили такі вчені, як В. В. Пашкевич, Л. П. Симиренко, В. Л. Симиренко, Л. В. Ритов, І. В. Мічурін, С. Х. Дука, М. Ф. Кащенко та інші. Провідними українськими установами, які займаються питаннями садівництва, є Мліївський інститут садівництва ім. Л. П. Симиренка (Черкаська обл.), Інститут садівництва (м. Київ), Інститут зрошувального садівництва (Запорізька обл.), Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова (Одеська обл.) та ін.
Завдання (робота в групах). Використовуючи різноманітні джерела інформації, підготуйте короткі доповіді про основні зернові, зернобобові, овочеві, плодові культури України.
УЗАГАЛЬНИМО ЗНАННЯ
– Зернові культури – це головні продуценти зерна, з якого виготовляють продукти харчування та корми для тварин. Головними зерновими культурами в Україні є пшениця, кукурудза, ячмінь, жито, горох, овес.
– Овочі містять вуглеводи, білки, вітаміни, мінеральні сполуки, без яких неможливий нормальний ріст і розвиток організму людини. Овочі застосовують для лікування різноманітних недуг, їх використовують у харчовій промисловості, для виготовлення ліків, у косметиці.
– Плодові і ягідні культури є джерелом біологічно активних речовин, які мають важливе значення в життєдіяльності організму людини.
– Учені створили багато сортів зернових, овочевих, плодових і ягідних рослин, розробили способи розмноження, системи догляду за рослинами. Сорти рослин відрізняються біологічними властивостями, строками плодоношення і тривалістю продуктивного життя.
Поповніть свій біологічний словник: сільськогосподарські рослини: зернові, зернобобові, овочеві, плодові, ягідні.

Немає коментарів:

Дописати коментар