понеділок, 5 березня 2018 р.

Класифікація рослин. Матеріал для учнів 6 класу.


Царство рослин. Класифікація рослин. Загальна характеристика

Загальна характеристика царства рослин Всі живі організми можна розділити на чотири царства: рослини, тварини, гриби і бактерії. Ознаки царства рослин наступні:
  • є эукариотами, тобто клітини рослин містять ядра;
  • є автотрофами, тобто утворюють органічні речовини з неорганічних у процесі фотосинтезу за рахунок енергії сонячного світла;
  • ведуть щодо нерухомий спосіб життя;
  • необмежені в зростанні протягом усього життя;
  • містять пластиди і клітинні оболонки з целюлози;
  • в якості запасного живильного речовини використовують крохмаль;
  • наявність хлорофілу.
  • Ботанічна класифікація рослин

    Царство рослин поділяється на два подцарства:
  • нижчі рослини;
  • вищі рослини.
  • Подцарство "нижчі рослини"

    До цього подцарству належать водорості - найбільш прості за будовою і найдавніші рослини. Однак світ водоролей дуже різноманітний і численний.




    Більшість з них живе у воді або на воді. Але зустрічаються водорості, які ростуть у грунті, на деревах, каменях і навіть в льодах. Тіло водоростей — це слань або таллом, яке не має ні кореня, ні пагонів. У водоростей не існує органів і різних тканин, поглинання речовин (води та мінеральних солей) у них відбувається всією поверхнею тіла.
    Царство рослин. Класифікація рослин. Загальна характеристика
    Подцарство "нижчі рослини" складається з одинадцяти відділів водоростей. Значення для людини: виділяють кисень; вживаються в їжу; використовуються для отримання агар-агару; використовуються в якості добрив.

    Подцарство "вищі рослини"

    До вищих рослин відносять організми, які мають добре виражені тканини, органи (вегетативні: корінь та пагін, генеративні) та індивідуальний розвиток (онтогенез) яких ділиться на ембріональний (зародковий) і постэмбриональний (післязародковий) періоди.




    Вищі рослини діляться на дві групи: спорові і насінні. Спорові рослини поширюються за допомогою спор. Для розмноження потрібна вода. Насіннєві рослини поширюються за допомогою насіння. Для розмноження вода не потрібна. Спорові рослини діляться на наступні відділи:
  • моховидние;
  • плауноподібні;
  • хвощевидние;
  • папоротниковидние.
  • Насіннєві поділяються на такі відділи:
  • покритонасінні;
  • голонасінні.
  • Розглянемо їх більш детальніше.

    Відділ "моховидние"

    Моховидние - це низькорослі трав'янисті рослини, тіло яких розділено на стебло і листя, вони мають якусь подобу коренів — ризоиди, функція яких - поглинати воду і закріплювати рослину в ґрунті. Крім фотосинтезуючої і основної тканини, мохи не мають інших тканин. Більшість мохів являють собою багаторічні рослини і ростуть тільки у вологих місцях. Моховидние - найдавніша і найпростіша група. При цьому вони досить різноманітні і численні і поступаються у кількості видів тільки покритосеменним рослини. Налічується близько 25 тисяч їх видів. Моховидние діляться на два класу — печінкові та листостебельние. Печіночники - це найбільш древні мохи. Їх тіло являє собою розгалужене плоске слань. Живуть в основному в тропіках. Представники печіночників: мохи мерщанция і річчія. Листостебельние мохи мають пагони, які складаються з стебел і листя. Типовим представником є мох зозулин льон. У мохів можливо статеве і безстатеве розмноження. Безстатеве може бути як вегетативним, коли рослина розмножується частинами стебел, слані або листя, так і споровим. При статевому розмноженні у моховидний утворюються спеціальні органи, в яких дозрівають нерухомі яйцеклітини і рухливі сперматозоїди. Сперматозоїди по воді пересуваються до яйцеклітин та запліднюють їх. Потім на рослині зростає коробочка зі спорами, які після дозрівання розсипаються і поширюються на великі відстані.
    Царство рослин. Класифікація рослин. Загальна характеристика
    Мохи воліють вологі місця, проте ростуть і в пустелях, і на скелях, і в тундрах, але їх не зустріти в морях і на сильно засолених ґрунтах, у сипучих пісках і льодовиках. Значення для людини: торф широко застосовується як паливо та добрива, а також для виробництва воску, парафіну, фарб, паперу, у будівництві використовується в якості теплоізолюючого матеріалу.

    Відділи "плауноподібні", "хвощевидние" і "папоротниковидние"

    Ці три відділу спорових рослин мають схожу будову і розмноження, більшість їх росте в тінистих і вологих місцях. Деревні форми цих рослин зустрічаються дуже рідко. Папороті, плауни і хвощі є давніми рослинами. 350 мільйонів років тому вони являли собою великі дерева, саме вони становили лісу на планеті, крім того, вони є джерелами покладів кам'яного вугілля в даний час. Нечисленні види рослин відділів папоротникобразних, хвощевидних і плауновидних, які дійшли до сьогоднішніх днів, можна назвати живими копалинами. Зовні різні види плаунів, хвощів і папоротей відмінні один від одного. Але вони схожі за внутрішньою будовою і розмноженню. Влаштовані вони складніше, ніж моховидние (мають більше тканин у своїй будові), але простіше, ніж насіннєві рослини. Відносяться до споровим рослинам, так як всі вони утворюють спори. Також для них можливо як статевий, так і безстатеве розмноження. Найдавніші представники цих загонів - плауни. У наші дні в хвойних лісах можна зустріти плаун булавовидний. Хвощі зустрічаються в Північній півкулі, зараз вони представлені лише травами. Хвощі можна зустріти в лісах, на болотах та лугах. Представник хвощевидних - хвощ польовий, який зазвичай росте на кислих грунтах. Папоротеподібні - досить велика група (близько 12 тисяч видів). Серед них зустрічаються і трави, і дерева. Виростають майже повсюдно. Представники папоротей - страусник і орляк звичайний.
    Царство рослин. Класифікація рослин. Загальна характеристика
    Значення для людини: давні папоротеподібні дали нам поклади кам'яного вугілля, яке використовується як паливо і цінну хімічну сировину; деякі види використовуються в їжу, застосовуються в медицині, використовуються в якості добрив.

    Відділ "покритонасінні" (або "квіткові")

    Квіткові рослини — це найчисленніша і високоорганізована група рослин. Налічують понад 300 тисяч видів. Ця група становить основну частину рослинного покриву планети. Майже всі представники рослинного світу, що оточують нас у повсякденному житті, як дикорослі, так і садові рослини, є представниками покритонасінних. Серед них можна зустріти всі життєві форми: дерева, чагарники і трави. Головною відмінністю покритонасінних рослин є те, що їх насіння покриті плодом, утвореним з зав'язі маточки. Плід є захистом насіння та сприяє їх поширенню. Покритонасінні утворюють квітки - орган статевого розмноження. Характерним для них є подвійне запліднення.
    Царство рослин. Класифікація рослин. Загальна характеристика
    Квіткові рослини панують в рослинному покриві як найбільш пристосовані до сучасних умов життя на нашій планеті. Значення для людини: використовуються в їжу; виділяють кисень в навколишнє середовище; застосовуються в якості будматеріалів, палива; використовуються в медичній, харчовій, парфюмерній промисловості.

    Відділ "голонасінні"

    Відмінністю голонасінних від покритонасінних є те, що вони не утворюють плодів, тобто насіння їх не покриті, вони розташовуються на лусочках шишок. Голонасінні рослини представлені деревами і чагарниками. Серед них немає трав. Більшість голонасінних мають листя у вигляді голок (хвоїнок). Серед голонасінних виділяється велика група хвойних рослин. Близько 150 млн. років тому хвойні рослини переважали в рослинному покрові планети.
    Царство рослин. Класифікація рослин. Загальна характеристика
    Загін голонасінних - це в першу чергу ліси тайги. Значення для людини: утворюють хвойні ліси; виділяють велику кількість кисню; використовуються в якості палива, будматеріалів, в суднобудуванні, виготовленні меблів; застосовуються в медицині, в харчовій промисловості.

    Різноманітність рослинного світу, назви рослин

    Наведена вище класифікація має продовження, відділи поділяються на класи, класи — на порядки, потім слідують сімейства, потім пологи і, нарешті, види рослин. Царство рослин величезне і різноманітне, тому прийнято використовувати ботанічні назви рослин, які мають подвійне ім'я. Перше слово у назві означає рід рослин, а друге — вид. Ось як буде виглядати систематика всім нам відомої ромашки аптечної: Царство рослини.
    Відділ: квіткові.
    Клас: дводольні.
    Порядок: астроцветние.
    Родина: айстрові.
    Вид: ромашка.
    Вид: ромашка аптечна.
    Царство рослин. Класифікація рослин. Загальна характеристика

    Класифікація рослин за їх життєвими формами, опис рослин

    Царство рослин також класифікується за життєвими формами, тобто за зовнішнім виглядом рослинного організму.
  • Дерева - це багаторічні рослини, які мають здерев'янілим надземні частини і яскраво виражений один стовбур.
  • Чагарники - також багаторічні рослини з одревесневающим надземними частинами, але, на відміну від дерев, у них немає явно вираженого одного стовбура, а розгалуження починається біля самої землі і утворюється кілька рівноцінних стовбурів.
  • Чагарнички мають схожість з чагарниками, але низькорослі — не вище 50 см.
  • Напівчагарники схожі на чагарнички, однак відрізняються тим, що одревеснени лише нижні частини пагонів, а верхні відмирають.
  • Ліани - рослини з чіпляються, лазячими і в'юнкими стеблами.
  • Сукуленти - являють собою багаторічні рослини з листками або стеблами, у яких міститься запас води.
  • Трави - рослини з зеленими, соковитими і неодревесневающими пагонами.
  • Дикорослі і культурні рослини

    До різноманітності рослинного світу доклав руку і людина, і на сьогоднішній день рослини можна також поділити на дикорослі і культурні.
    Царство рослин. Класифікація рослин. Загальна характеристика
    Дикорослі рослини в природі, які ростуть, розвиваються і поширюються без допомоги людини. Культурні рослини походять від дикорослих, але отримані шляхом селекції, гібридизації або генної інженерії. Це все садові рослини.

    Немає коментарів:

    Дописати коментар