середу, 8 листопада 2017 р.

Типи зв'язків між організмами. Матеріал для учнів 11 класу.

  


Що таке симбіоз в біології? Визначення і приклади симбіозу

Що таке симбіоз в біології? Це свого роду негласна домовленість між двома чи декількома обличчянами, що належать до абсолютно різним видам. Таке співробітництво може мати вигляд мутуалізму, комменсализма і паразитизму. Організми в такому випадку іменуються симбіонтами.

Що таке симбіоз в біології? Визначення і приклади симбіозу

Що таке симбіоз в біології: визначення

Симбіозом називається будь-яка асоціація між двома різними видами популяцій. Його вивчення є квінтесенцією системної біології, яка об'єднує не тільки всі рівні біологічного аналізу, від молекулярного до екологічного, але також вивчає взаємозв'язки між організмами в трьох доменів життя. Розвиток цієї області знаходиться все ще на ранній її стадії, але в недалекому майбутньому результати не змусять себе довго чекати.




Що таке симбіоз в біології? Визначення і приклади симбіозу

Види симбіозу

Що таке симбіоз в біології (5 клас)? Симбіоз - це відносини між двома або більше організмами, що живуть у тісному контакті один з одним. Взаємодія відбувається, коли два види живуть в одному місці і один або обидва отримують вигоду від іншого. Під це визначення побічно підпадає хижацтво, так як воно може також розглядатися як різновид симбіозу.

Що таке симбіоз в біології? Визначення і приклади симбіозу
І дійсно, один з видів симбіоз, паразитизм, це просто особлива форма хижацтва. Незважаючи на це, екологи класифікують хижацтво і симбіоз як два різних види взаємодій. Існує три основних типи симбіотичних взаємодій. Це мутуалізм, паразитизм, комменсализм.

Що таке симбіоз в біології? Визначення і приклади симбіозу

Мутуалізм

Мутуалізм – це один з найвідоміших і найбільш екологічно значущих видів симбіозу. В такі відносини складаються, наприклад, комахи та рослини (запилення). Така співпраця є сприятливим і взаємовигідним для обох сторін. Комахи, птахи і навіть деякі ссавці у вигляді нектару добувають собі їжу. Рослина, з іншого боку, отримує великий репродуктивне перевага, а саме - у них з'являється можливість переносити свою пилок на інші рослини.

Оскільки рослини не часто опиняються разом, то їм досить проблематично здійснювати репродуктивну функцію без посередників. В даному випадку симбіоз їм просто життєво необхідний, причому в повному сенсі цього слова. Без запилювачів, багато рослини могли б просто поступово зникнути. З іншого боку, не запилюючи рослини, багато комахи самі б опинилися у великій біді. Це дійсно взаємовигідний союз.

Приклади симбіозу у біології на цьому не обмежуються. Ще один захоплюючий варіант благотворного співпраці можна побачити у відносинах деяких видів мурашок і попелиць. Попелиця - це крихітні, м'які комахи, які харчуються соком рослин, і в якості відходів вони виділяють певну частину цукру і води. Це і стає придатною їжею для деяких видів мурашок. У свою чергу, мурахи частенько переносять їх на нове місце, забезпечуючи, таким чином, додаткові джерела харчування.

Що таке симбіоз в біології? Визначення і приклади симбіозу

Паразитизм

Що таке симбіоз в біології? Це співробітництво, однак воно не завжди може приносити лише користь. Паразитичні відносини, на відміну від мутуалистических, завжди мають на увазі нерівність інтересів. Насправді, ці відносини завжди мають вигляд виграш-програш. Іноді з переможеним видом нічого не трапляється, часто це співробітництво проявляється у вигляді дискомфорту, в деяких випадках паразитизм може призвести до летального результату.

Є багато різних видів паразитів, але вони діляться на два основних типи. Деякі влаштовують своє житло усередині організму своїх господарів, в яких вони проживають, в той час як інші харчуються на поверхні.

Перший тип називається эндопаразити, ці найпростіші можуть викликати діарею і сильну біль, засмічувати лімфатичні вузли і викликати пухлини кінцівок (слоновість). Другий тип, так звані ектопаразити, також завдає шкоди своєму носієві. До них відносяться воші, москіти та інші, ці шкідники отримують дах, їжу, а в цей час їх господар отримує шкоди різного ступеня.
Що таке симбіоз в біології? Визначення і приклади симбіозу

Комменсалізм

Що таке симбіоз в біології? В першу чергу, це співробітництво. Одним з найбільш рідко зустрічаються в природі видів симбіозу є комменсализм. В даному випадку, вигоду отримує лише одна сторона. Другого від такої домовленості ні жарко, ні холодно. Виявити його приклади є досить важким завданням. Однак кілька прикладів навести можна.
Комменсализм – це об'єднання двох або більше партнерів, які живуть разом, де тільки один отримує вигоду від партнерства, а інший просто залишається цілим і неушкодженим. Наприклад, крихітні мешканці океанських глибин, відомі як прилипали і анемони, прикріплюються особливим чином на більш великих жителів (кити й акули) і харчуються будь їжею за їх рахунок. Пропущені найдрібніші частинки їжі тут же поглинаються «добрими» паразитами. У подібних відносинах складаються також актинія і риба-клоун.

Що таке симбіоз в біології? Визначення і приклади симбіозу
Приклад комменсализма можуть продемонструвати деякі пустельні ящірки, які знаходять собі місце проживання у занедбаних щурячих або зміїних норах. Ящірки отримують кров, в той час, як інша тварина не отримує нічого натомість.
Що таке симбіоз в біології? Визначення і приклади симбіозу
Що таке симбіоз в біології? Простими словами можна сказати, що це позитивне, негативне чи нейтральне співробітництво між різними видами організмів.

Немає коментарів:

Дописати коментар