суботу, 3 грудня 2016 р.

Хрящові риби. Значення риб у житті людини. Матеріал для учнів 7 класу

  


Клас Хрящові риби. Різноманітність хрящових риб. Роль в екосистемах та господарське значення хрящових риб







  
  Хордові   двобічно-симетричні тришарові тварини з вторинною порожниною тіла.
Риби  найдавніші хребетні.
Акули — надряд хрящових риб, що живуть переважно у солоній воді, більшість з яких є хижаками.
Скати — надряд хрящових риб, що поширені в основному у морях.


РЯД АКУЛИ
 
До цього ряду належать хрящові риби з веретеноподібним тілом. Китова акула може досягати 20 м завдовжки і маси 12 тонн, а найменша, карликова акула не більша за ЗО см, а важить 300—500 г. Усі акули живуть у солоній воді, лише декілька видів здатні заходити в річки і жити якийсь час у прісній воді. Живляться акули переважно рибою, часто супроводжують кораблі, підбираючи покидьки. У шлунку акул знаходили різні дивовижні, часто неїстівні предмети.

Китова (20 м) і велетенська (15 м) акули живляться планктоном і дрібною рибою, фільтруючи воду, вони абсолютно безпечні.

Китова акула

Дуже цікаві пилконосі акули (подібні до пилконосих скатів, яких називають риба-пилка). На передній частині їхньої голови розташований плоский виріст, краї якого усаджені зубами.
Пилконоса акула

Найнебезпечнішими для людини визнані білі акули, або кархародони, їх називають акулами-людожерами. Найбільші екземпляри досягають 8 м завдовжки й маси 3 тонн. Їхнє тіло світле — швидше сіре, ніж біле. Вони полюють на рибу, можуть проковтнути двометрового тюленя, описані випадки нападу не тільки на плавців, але навіть на людей, які перебували в човнах.
Біла акула
Тигрова акула дістала свою назву завдяки поперечним смугам на тулубі. Її довжина досягає 4 м, а маса 600 кг. Вона також часто нападає на людину у воді.
Тигрова акула

Лютістю відзначається акула молот. Передня частина голови у неї має правий і лівий вирости, на яких розташовані очі. Таким чином, голова риби-молота нагадує молоток. Довжина тіла досягає 6 м.
Акула-молот

На пляжах Австралії небезпеку становить піщана акула, яка нападає на людей навіть на мілководді.


Найбільш швидкісними є акули-мако (довжина до 4,5 м), які теж нападають на людей.
 Акула-мако
Серед акул, небезпечних для людини, можна назвати сіру акулу (довжина до 3м). Вона може запливати в гирла великих тропічних річок і підніматися ними на багато кілометрів.
Сіра акула
Катран, або колюча акула,— єдиний вид акули, що живе в Україні в Чорному морі. Свою назву вона дістала через колючі шипи на спинних плавцях. Для людини вона не становить небезпеки, живиться рибою, ракоподібними та молюсками. В Англії, Японії і в Україні вона є об'єктом промислу. У Чорному морі можна зустріти безпечну для людини котячу акулу (довжина до 1 м), яка запливає з Середземного моря. Інших видів акул в Україні не зустрічали.
 
РЯД СКАТИ
 
Скати абсолютно не схожі на акул. Їхнє тіло сплющене в спинно-черевному напрямі, голова округла, рострума немає, шкіра гола. У зв'язку з цим зяброві щілини розташовані на черевному боці. Більшість скатів лежать на дні і живляться малорухливими придонними організмами (молюсками та ракоподібними). На відміну від акул, зуби у скатів тупі, оскільки вони потрібні для розгризання черепашок молюсків і панцирів ракоподібних.

У Чорному морі зустрічається два види скатів: морська лисиця і морський кіт. Морська лисиця досягає 1 м завдовжки.
Морський кіт
Морський кіт, або скат-хвостокол, досягає довжини 2,5 м. Він довго лежить на дні на мілководді. Якщо людина стане на ската, він б'є своїм хвостом, на якому є зазублена отруйна шпилька. Таке поранення спричиняє різкий біль, набряк, підвищення температури, навіть може настати тимчасовий параліч.
А ось уколи деяких тропічних скатів можуть призвести до смерті. У тропіках Південної і Центральної Америки скати живуть у річках.

Деякі скати живляться не біля дна, а в товщі води. Найбільший з них манта (морський диявол), довжина якого досягає 7 м, а вага — 2 тонн. Свою назву він дістав за вирости на передній частині голови, що нагадують роги. Манта ширяє у воді, плавно змахуючи бічними плоскими частинами тіла, як крилами. Живиться манта фільтрацією води: заковтує її ротом і пропускає крізь зябра. При цьому планктон і дрібна риба — їжа манти — потрапляє в глотку. Іноді манта підіймається до поверхні води, вистрибує і потім падає на поверхню води. Учені вважають, що так манти позбавляються від шкірних паразитів.
Манта (Джерело ілюстрації - webdiscover.ru)
У деяких скатів з'явилося дуже цікаве пристосування — електричні органи. У процесі еволюції вони утворилися з м'язів. Ці органи виробляють електрику у вигляді швидких електричних розрядів, що повторюються. За допомогою таких розрядів електричні скати оглушують здобич і захищаються від ворогів. Електричні скати бувають різних розмірів — від 15 см до 2 м. Великий скат випускає такий потужний розряд, що може убити людину. Лікарі Давньої Греції використовували невеликих електричних скатів для лікування хворих.
 
Роль в екосистемах та господарське значення
 
В екосистемі хрящові риби є важливою ланкою харчового ланцюга.

Так на шкірі хрящових риб живе велика кількість паразитів, які харчуються їх плоттю.
Результатом їх бенкету можуть бути великі діри на ділянках тіла тварин, рани, що омертвіли і загниваючі, і інші ушкодження шкіри, м'язових і жирових тканин.

Серед паразитів зустрічаються маленькі рачки - китові воші, і великі рачки ізоподи, і мікроскопічні організми.

Китова воша. Автор: Hans Hillewaert.
Вони населяють зяброві щілини і шкіру акул. Одна з цих паразитичних тварин настільки велика, що аборигени Австралії називають його "акуляча дружина". Серед паразитів в множині зустрічаються різні черв'яки.

Паразити, що живуть на шкірі хрящових риб, в свою чергу, є їжею для інших видів риб. Це, так звані, чистильщики. Існує багато видів риб, що є чистильщиками. Деякі з них живляться виключно шкірними паразитами морських тварин і не визнають іншої їжі.

Класичним прикладом морського чистильщика є риба губан-чистильщик.


Губан-чистильщик переважно живиться ектопаразитами риб, серед останніх немало великих хижаків. Риби, що страждають від паразитів, нерідко самі відшукують губана-чистильщика, щоб скористатися його послугами, терпляче і навіть з видимим задоволенням переносячи "санобробку" і не завдаючи "санітарові" ніякої шкоди навіть тоді, коли він забирається до них в рот.
Китова акула та чистильщики
Побачивши губана, вони розкривають рот і зяброві кришки, відводять убік плавники, намагаючись максимально полегшити їм пошук паразитів на своєму тілі.

Хрящові риби також мають важливе господарське значення.
Риба – цінний продукт харчування (м'ясо, ікра), а також джерело вітамінів А і В, що містяться у її печінці й ікрі. Жири, отримані з риб, використовують у харчовій промисловості, медицині та для технічних потреб. З риби та її кісток виготовляють кісткове борошно, яке додають до корму свійських тварин для збільшення їхньої продуктивності або використовують як добриво. Багато риб (акули, лососеподібні та ін.) мають цінну шкіру, яку в деяких країнах використовують для виготовлення промислових товарів.

Велике значення для людини має спортивне рибальство як один із видів активного відпочинку. Багато гарних або цікавих своєю поведінкою видів риб утримують в акваріумах для естетичного задоволення.

Проте риби можуть завдавати людині певної шкоди. Ви вже знаєте, що деякі види акул і скатів (тигрова та біла акули, акула-молот тощо) небезпечні для життя людей. Риба також може бути джерелом зараження людини паразитичними червами, якщо її вживати в їжу сирою або недостатньо кулінарно обробленою. Є види риб, м'ясо яких для людини отруйне (вусач та ін.). Уколи та подряпини від шипів риб спричиняють запалення шкіри. Небезпечні для людини розряди електричного ската та інших риб з електричними органами.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар