вівторок, 19 липня 2016 р.

Цікаві факти в біології

                             Вчені знайшли чим замінити хіміотерапію



  
Вченим з Гонконгу вдалося створити новіліки, які стануть прекрасною альтернативою хіміотерапії. Новий препарат поки отримав назву ВСА. Він містить особливі ферменти, які блокують вироблення основної поживної речовини, необхідної для ракових клітин. В результаті хворі клітини гинуть від "голоду". Перевага нового препарату перед звичною хіміотерапією полягає втому, що він не пошкоджує здорові клітини, не викликає випадіння волосся і погіршення загального стану організму. Дослідження показали, що новинка успішно лікує рак грудей, легенів, шкіри, підшлункової залози і печінки.
    Але перш, ніж суперпрепарат з'явиться у вільному продажу, ученим належить провести ще массу наукових досліджень. За попередніми даними, на цеможепіти 10 років. Досягнення вчених з Гонконгу відзначено нагородою на міжнародній виставці винаходів у Женеві.





Їжа з мікрохвильовки викликає хвороби серця і судин


    Медики давно попереджають про те, що страви з мікрохвильовки не є дуже корисними. Магнетрон – потужний випромінювач електромагнітного поля, який знаходиться всередині мікрохвильової печі. Саме завдяки йому молекули в продуктах починають рухатися, тертися один об одного, і їжа нагрівається. Через це тертя молекул руйнуються майже всі вітаміни і антиоксиданти у продуктах. Вчені прирівняли такий спосіб приготування їжі до атомної війни всередині продукту.
Регулярне вживання такої їжі з часом провокує захворювання судин, серця, а також погіршує роботу головного мозку і знижує обмін речовин.










Яєшня знижує тиск



    Виявляється, в смажених яйцях містяться особливі речовини, які сприяють зниженню кров'яного тиску.При взаємодії шлункових ферментів з яєчнею виробляється особливий білок, який нейтралізує дію гормону ангіотензину, що викликає звуження кровоносних судин і, як наслідок, підвищення тиску. Подібну дію можуть надати і варені яйця, але згідно з дослідженнями, смажений продукт таки діє більш ефективно.
















Деякі факти



    - Людям, які кидають курити, потрібно на 1 годину менше сну.
    - Чоловіче волосся по діаметру в 2 рази більше жіночого.
     -Чоловік в середньому за своє життя проводить 3350 годин, видаляючи 8,4 метрів щетини.
     -На планеті зараз більше живих людей, ніж померлих за весь час існування людського роду.
     -На поверхні людської шкіри мешкає більше організмів, ніж людей на планеті.
     -Організм людина створює і вбиває 15 млн. еритроцитів в секунду.
     -Крім відбитків пальців, унікальний також відбиток язика кожної людини.
     -Правші зазвичай жують їжу на правій стороні, лівші - на лівій.
    - При переїданні тимчасово погіршується слух.
     -Тривалість життя смакового рецептора - 10 днів.



Канадські біохіміки знайшли генетичний код життя Всесвіту

    Хіміки з Університету Гамільтон, Канада, стверджують, що ними був визначений набір амінокислот, з якого, можливо, побудовані всі форми життя у Всесвіті. Всі відомі на Землі форми життя засновані на 20 амінокислотах, які є основою життя і тварин і рослин. Ці ж амінокислоти знайдено в метеоритах, які сформувалися ще до народження Землі, пояснюють свою позицію експерти.
     Зараз вдалося виділити 10 амінокислот, які в результаті природних процесів, таких як удари блискавок або іонізуючої радіації, могли виникнути у первинній субстанції.
     Як зазначила канадська дослідницька група, інші амінокислоти могли з'явитися в результаті процесу, що вчені називають універсальною генетичної еволюцією. Біохіміки вважають, що їм вдалося виділити код життя, що складається з 10 основних амінокислот і є одним і тим же в будь-якій точці Всесвіту.
    Між тим, раніше астрофізик з Росії припустив, що життя за межами Землі буде виявлено до 2030 року.







Гливи - ефективні ліки проти раку
     Дослідники Інституту біохімії Єврейського університету Єрусалима виділили з глив екстракт, який вступав у реакцію з деякими молекулами ракових клітин і вбивав їх. В лабораторних умовах дію екстракту грибів випробували на клітинах і мишей, і людей. На живих організмах витяжку не тестували, але вчені кажуть, що її профілактичний ефект не викликає сумніву. 

    Крім того, вважають вони, екстракт глив може стати основою для розробки антиракових медикаментів вже у найближчому майбутньому.








Біохіміки виявили засіб для лікування пухлин семи органів
    Американським ученим вдалося знайти один-єдиний засіб, здатний не тільки значно зменшувати злоякісні новоутворення, але і повністю їх знищувати. Ефективність нового засобу перевірена у випадках пухлин товстої кишки, грудей, яєчників, мозку, сечового міхура, простати і печінки.
    Підставою для нового відкриття послужив спеціальний білок крові CD47, який виробляється всіма клітинами крові, і є сигналом для імунної системи, що клітина «своя», і її не слід руйнувати. Біохімік Ірвінг Вейссман і його колеги з Стенфордського університету (США) ще десять років тому виявили, що ракові клітини перейняли цей механізм і користуються ним з великим успіхом, змушуючи макрофаги ігнорувати свою присутність.
    З'ясували, що білок CD47 присутній в кожній клітині ракової пухлини. Більш того, злоякісні клітини завжди виробляють його в середньому в три рази більше, ніж здорові.
    Дослідники впливали на злоякісні клітини антитілом, блокуючим вироблення CD47, і перевірили реакцію імунної системи.При відсутністі антитіла макрофаги не помічали клітин пухлини, але при його наявності - атакували і руйнували їх.
    В ході експерименту дослідники пересаджували мишам клітини людських пухлин і потім лікували їх антитілом. У випадку семи різних видів онкології злоякісні пухлини зменшувалися і не давали метастаз в інші органи. У деяких тварин зникли всі ознаки захворювання і не відновилися протягом 4 місяців, поки за ними вели спостереження. Більш того, після лікування у мишей нормалізувався склад крові та інших фізіологічні показники.



Гормон стресу як ліки від боязні висоти

    Вченими з університету Базеля (Швейцарія) було знайдено незвичайний засіб лікування страху висоти (акрофобії): гормон кортизол.

  
 
За словами дослідників, такий незвичайний вплив гормону стресу може пояснюватися тим, що він «стирає» з пам’яті людини негативні спогади і страх зникає. Зокрема, кортизолом можна лікувати страх висоти. Кортизол — гормон кори надниркових залоз, який регулює вуглеводний обмін і бере участь в адаптації організму до стресових ситуацій.

    У дослідженні взяли участь люди, які страждають страхом висоти. На початку експерименту половина добровольців отримувала таблетки з 20 міліграмами кортизолу, друга половина — плацебо. Кожен з добровольців пройшов три сеанси терапії. Після цього ефективність лікування оцінювалася за допомогою опитувальника, призначеного для визначення тяжкості акрофобія. Через місяць після завершення терапії оцінка повторювалася.

    Результати показали, що в групі добровольців, які приймали плацебо, рівень страху висоти скоротився в результаті лікування в середньому з 59 до 40 балів за 120-бальною шкалою. А в групі, яка отримувала кортизон, цей показник скоротився з 58 до 30 балів. Такі результати зберігалася (і навіть трохи поліпшилися) і через місяць після терапії (35 і 24 бали).

    Під час сеансів терапії у половини учасників експерименту вимірювалась електрична активність шкіри. Цей показник залежить від інтенсивності потовиділення в стресовій ситуації. У тих, хто отримував плацебо, цей показник збільшився значно сильніше, ніж в учасників, які брали кортизол. Вчені говорять, що отримані результати свідчать про ефективність терапії гормоном стресу в поєднанні з експозиційною поведінковою терапією при лікуванні акрофобії та інших фобій.




Американські медики закликають додати інтернет-залежність в офіційний довідник з психіатрії


    Американський вчений з університету Орегона здоров’я і науки Дж. Блок висловив тверду думку щодо того, що інтернет-залежність повинна бути визнана психічним розладом.

    Під інтернет-залежністю розуміють нав’язливе бажання підключитися до інтернету, хворобливу нездатність вчасно вийти з Мережі. Крім цього, залежність викликає виснаження організму (як розумове, так і фізичне), з’являється дратівливість, проблеми зі сном, зниження концентрації уваги.

    Вперше як розлад інтернет-залежність була описана в 1995 році доктором І. Голдбергом, який визначив її симптоми:
    1. У інтернет-залежної людини використання інтернету викликає хворобливий негативний стресовий стан.

    2. Інтернет-залежний вдається до інтернету навіть на шкоду своєму фізичному, психологічному, міжособовому, економічному чи соціальному статусу.

    Раніше медики відмовлялися від офіційного визнання існування інтернет-залежності, оскільки в даному випадку повністю відсутнє фізіологічний компонент залежності (в порівнянні з наркотичною або алкогольною залежністю).

    Але останні висновки вчених не залишають сумнівів: інтернет-залежність — це компульсивно-імпульсивна розлад.
Дж. Блок зазначив, що інтернет-залежність включає в себе всі ознаки психічної залежності. У людей, страждаючих цим розладом, може розвинутися синдром відміни («ломка») і толерантність (звикання до все більшим і більшим «дозам», прагнення якомога більше часу проводити в Мережі). За словами психіатра, такий стан вимагає призначення психоактивних препаратів і, можливо, навіть госпіталізації людини.

    За даними різних досліджень, на сьогодні інтернет-залежними є близько 10% користувачів у всьому світі.




Групою вчених і студентів з США (університет Пенсільванії) з нановолокон крохмалю був розроблений спосіб виготовлення пластирів


    Таке цікаве рішення проблеми створення перев’язувального матеріалу, яке само розкладається на шкірі, виникло у дослідників в ході робіт з вивчення властивостей харчових продуктів.

    Пластирі, які самі розкладаються на шкірі, на відміну від звичайних, не вимагають відклеювання, вони зникають, перетворюючись на глюкозу, яка поглинається організмом.

    При вивченні властивостей крохмалю — природного полімеру — вчені намагалися отримати з нього нановолокна. Але часткова розчинність крохмалю у воді з утворенням густої пасти, створювала труднощі в цьому відношенні. При додаванні в пасту розчинника, що розчиняє крохмаль у воді й не руйнує його молекулярну структуру, розчинність крохмалю підвищувалася.

    Потім в процесі вилучення ультратонких волокон з рідкого середовища під дією електричного поля (електроспінінг), з крохмального розчину вчені отримали нановолокна. Далі ці волокна були сплетені в матеріал, які на дотик нагадують папір.
За словами авторів розробок, пластирі, пов’язки та різні перев’язувальні засоби з цього матеріалу матимуть широке застосування в медицині.




Учені розробили лінзи для діабетиків, що міняють свій колір залежно від змісту цукру в крові


    Учені з університету міста Акрон (Огайо, США) розробили кардинально нове пристосування для аналізу крові на зміст глюкози - контактні лінзи, що міняють колір залежно від концентрації моносахариду в слізній рідині. Сльози, у свою чергу, практично завжди присутні на поверхні очей. Якщо цукор не переварюється і концентрація глюкози в організмі росте, контактно-лінзовий глюкометр розпізнає проблему й змінить забарвлення. У цей час команда дослідників працює над створенням додатка (аппа) для смартфонів, який за кольором лінзи, зчитаному камерою мо-білки, буде визначати орієнтовний зміст глюкози.




Електронна пошта являє загрозу для здоров'я


    Регулярна перевірка електронної пошти протягом дня може являти собою загрозу для серця, оскільки, таким чином, людина забезпечує собі стабільно високий рівень стресового стану й напруженості - до такого несподіваного висновку прийшли недавно американські вчені.

    Група дослідників з університету штату Каліфорнія проводила аналіз стану здоров'я декількох десятків рядових службовців. Вони виконували всі свої звичні щоденні обов'язки, у той час як на їх тілах були розміщені спеціальні датчики, що зчитували частоту серцевого ритму. У рамках даної роботи також була сформована спеціальна група співробітників із різних компаній і відділів, що перебували в різних кінцях штату Каліфорнія, яким на 5 днів їх безпосередні начальники дали дозвіл не перевіряти свою пошту. Усі ділові контакти вони здійснювали за допомогою телефонів і факсів.

    У результаті в цій групі показники частоти серцевих скорочень були значно кращими, ніж у загальній групі. За різними оцінками ризик розвитку різних захворювань серцево-судинної системи, у людей, не прив'язаних до електронних поштових скриньок, міг бути на 60% - 80% нижчий, ніж у службовців, яким з обов'язку служби необхідно користуватися таким засобом зв'язку.







Американські вчені розробили шприц, що впорскує ліки без використання голки

     Дія обладнання заснована на силі, з якою елекгромаг-нітне поле діє на заряджену частку - силі Лорен-ца. Усередині шприца розташований потужний магніт невеликого розміру, оточений дротовою котушкою. У свою чергу, до котушки прикріплений поршень, частина якого перебуває всередині ампули з ліками. Під впливом сили струму котушка надає руху поршню, "що викидає" препарат з ампули зі швидкістю 314 метрів у секунду -майже зі швидкістю звуку. Струмінь рідини шириною з комариний хоботок "протикає" шкіру й доставляє ліки в тканини на потрібну глибину. Щоб полегшити адсорбцію препарату, швидкість потоку після проникнення під шкіру знижується. Змінювати швидкість і тиск рідини, а також глибину проникнення ліків можна за допомогою сили струму. Автори розробки відзначають, що широкий спектр регульованих параметрів дозволяє робити ін'єкції навіть через барабанну перетинку. Тепер учені планують створити нову версію шприца, за допомогою якого як ін'єкції можна буде уводити порошкові препарати

Немає коментарів:

Дописати коментар