середу, 11 травня 2016 р.

Найкрасивіші весняні квіти України .

         Найкрасивіші весняні квіти України та ботанічні сади, де їх побачити.


Теплі, налиті сонцем дні, що грайливими променями лоскочуть щічки, вже не за горами. От-от і ніжні весняні квіти порадують розкішним цвітінням. Куди поїхати, аби побачити їх цвіт, отримати порцію натхнення та позитивного настрою, читай у статті.
                                       Первоцвіти
Мабуть, найбільше першому весняному сонечку радіють проліски. Саме ці тендітні квіти вперто пробивають снігові покриви, аби поніжитись у його несміливих променях. Ну, а якщо не зацвіте підсніжник, то, певно, і весна не настане.
Побачити цвітіння цих запаморочливо красивих і ароматних квітів в Україні можна в Ічнянському національному парку, неподалік села Ічня, що на Чернігівщині. Однак похвалитися густими килимами первоцвітів можуть і карпатські полонини, хоч не кожен зважиться підкорювати засніжені схили у перші, ще холодні весняні дні.
pervocveti.jpg
Підсніжник складчастий — гордість лісового масиву Холодний Яр на Черкащині. На території України побачити ці квіти можна лише тут.
Вирушати на пошуки квітучих полів первоцвітів найкраще у березні-квітні, коли проліски та підсніжники — на піку цвітіння. Однак пам’ятай: ці квіти занесені до Червоної книги України, тому рвати їх категорично заборонено.

Крокуси

Ще не встигне зійти сніг у Карпатах, а фіолетові квіти Шафрану Гейфеля вже тягнуть свої пелюстки до сонечка. Крокуси люблять рости на височині, під самим небом, тому не дивно, що насолодитися цими квітами можна на схилах гір Драгобрат та Петрос Рахівського району Закарпатської області.
А якщо підніматися високо в гори немає бажання, помилуватися крокусами Ти зможеш у селі Колочава Міжгірського району на Закарпатті, або в заповіднику «Медобори» на Тернопільщині. Березень або початок квітня — ідеальний для цього час.
krokusi_2016.jpg

Магнолії

Розкішні пелюстки магнолій ніби створені для того, щоб прикрасити картину відомого художника. Гріх не зробити селфі на тлі чарівних рожевих квітів, прогулюючись Одеським ботанічним садом або Національним ботанічним садом ім. М. Гришка у Києві.
Однак помилуватися чудесними краєвидами магнолій можна і просто на вулицях Житомира, Львова, Мукачева та Ужгорода. Ростуть вони і в Криму, і на Закарпатті.
Кажуть, якщо навідатися до чарівного дерева вранці, можна відчути тепло його пелюсток. Однак не поспішай тягнутися за гілочкою такої краси. Кожному по квіточці — магнолія гола. Посидіти в тіні квітучих магнолій і отримати позитивний заряд можна, починаючи з квітня і до кінця травня. Все залежить від кліматичних умов та виду магнолії.
magnolii_2016.jpg

Сакура

Хоч батьківщина сакури — Японія, ця рослина напрочуд добре прижилася в Україні. Більше того, алея сакур київського парку «Кіото» — найдовша у всій Європі. Її довжина — трохи менше 1-го кілометра.
Дуже сподобався сакурам і клімат Закарпаття. Розкішні алеї цих дерев висаджені в Мукачевому та Ужгороді. «Сакура-фест» в обласному центрі щороку збирає тисячі шанувальників прекрасного. В кінці квітня і весь травень сакури захоплюють гостей і жителів міста неповторним ансамблем густих рожевих ліхтариків. Неймовірна краса!
А якщо Ти мешкаєш неподалік Чернівців, Тобі дуже пощастило. Навесні це місто також буяє рожевим цвітом японських сакур.
sakura_2016.jpg

Тюльпани

Мальовничі алеї тюльпанів — гордість Кіровоградського дендропарку. Лишень уяви собі, 2015-го року там зацвіло 2 000 000 цих прекрасних квітів.
Безкраї поля тюльпанів розкинулись поблизу села Мамаївці, що на Буковині. Навіть найсуворіший водій не проїде повз, хоча б крадькома не поглянувши на яскравий тюльпановий килим по обидва боки дороги. Ще б пак, адже тут цвіте більше 60-ти різновидів цих весняних квітів.
Якщо ж у квітні-травні Ти проїжджатимеш дорогою Львів — Самбір, уважно дивись по боках. За селом Луки щороку зацвітають чорні тюльпани (рябчик шаховий) — квіти дуже рідкісні, через що й занесені до Червоної книги України.
tulpan_2016.jpg

Нарциси

Лишень травень стає повноправним господарем наших земель, в урочищі Кіреші, що на Закарпатті, розцвітають запаморочливі квіти — нарциси. Вони і справді можуть сп’янити голову…
Легенда розповідає, що коли вороги захопили Хустський замок, місцеві на знак покори принесли їм подарунки. Це були подушки, вщент заповнені нарцисами. Наступного ранку нові господарі не прокинулися. Але Тобі, друже, і численним туристам, що приїжджають сюди помилуватися білосніжною долиною нарцисів, хвилюватися нічого. Головне — не заснути просто посеред поля.
narcussi_2016.jpg

Дикі орхідеї

Дикі орхідеї можна зустріти у всіх куточках України, проте неозорі поля цих аристократичних квітів побачиш лише на Кінбурнській косі, що вМиколаївській області. Цвітіння припадає на травень. До речі, поле диких орхідей Кінбурнської коси — одне з найбільших у Європі.
Та не лише жителям Очаківського району так пощастило. Помилуватися дикими орхідеями Ти зможеш і в Національному парку «Олешківські піски», і на Тендрівській косі острова Джарилгач.

orchdea_2016.jpg

Бузок

З приходом травня українські міста і села наповнюються неземним ароматом бузку. «Що ж в ньому незвичайного?» — запитаєш Ти. Так, бузок знайомий нам змалку, проте різноманітні види цієї рослини, зібрані разом у ботанічних садах, створюють неповторну симфонію і ваблять туристів не лише з України, але й з-за кордону.
На всю Європу славиться бузковим гаєм знаменита Диканька. Уяви собі: тут бузок росте на трьох гектарах землі впродовж 200 років. Проте побачити бузок можна і в ботанічному саду Києва.
siren_2016.jpg

Рододендрони

Ці чарівні квіти українці часто називають червоною рутою. Рододендрони ростуть високо у Карпатах, а саме на горі Піп Іван та Шпиці Чорногірського хребта, і на горі Близниця. Однак у травні тут починається сезон дощів, тому дістатися розкішних лілових полів украй важко. Якщо Тобі пощастить піднятися в гори за хорошої погоди, все одно готуйся попотіти — дорога сюди не з легких.
А для тих, хто лінується йти в гори, є чудова альтернатива. На теренах Словечансько-Овруцького кряжу, що на Житомирщині, росте азалія понтійська — родич карпатських рододендронів. Жовті поля азалії можна побачити на окремих пагорбах та узбіччях дороги від Овруча до села Червонки.
rododendron_2016.jpg

Болотне різнотрав’я

Друже, чи бачив Ти коли-небудь, як цвітуть болота? Якщо так, то, мабуть, Ти зі мною погодишся — це напрочуд красиве видовище. Одне з найкрасивіших боліт України — Бондарівське. Коручка болотна, любка дволиста, зозулині сльози та численні орхідні з Червоної книги України — весна перетворює болото на казкове царство пахучого різнотрав’я.
Окрім цього, в Міжрічинському ландшафтному парку, до якого належить болото, у Тебе є унікальна нагода побачити півники болотні або сибірські.
boloto.jpg
Добірка найкрасивіших весняних квітів нашої держави ще раз підтверджує: заповідники, парки та ботанічні сади України нічим не гірші від голландських або японських. Наша країна — прекрасна і квітуча. Нам є чим пишатись. Цікавих подорожей та весняного натхнення!

Немає коментарів:

Дописати коментар