суботу, 22 серпня 2015 р.

Тварини-запилювачі

Бджоли – найважливіша група комах, які відвідують квітки. Вони запилюють більшість видів рослин, аніж хтось інший. Бджоли живуть за рахунок нектару та пилку, який збирають на корм личинкам. Тварини-запилювачіЇх ротовий апарат, щетинки на тілі та інші придатки є спеціальними пристосуваннями, що полегшують збір і перенесення цих продуктів. За дослідженнями вчених, бджола дуже швидко вчиться розрізняти квіти, запахи та зовнішні обриси рослин, хоча сонячний спектр вона, як і більшість комах, бачить інакше, ніж ми. На відміну від людини бджоли сприймають ультрафіолетову частину і не вловлюють червону, яка неначе зливається із квітучим фоном рослин.
Бджолам властива постійна прив'язаність до певних квітів. Вони мають для цього помітні морфологічні та фізіологічні адаптації. Якщо вони літають на квітки з великими пилковими зернами, то апарат для її збору має грубі щетинки, а якщо збирають нектар з квіток, що мають довгу трубочку, то їхні ротові придатки подовжені. У зв'язку із цим, бджоли стають могутнім еволюційним фактором.
Квіти, що запилюються бджолами, еволюціонують разом з ними. Вони мають досить яскравий віночок: голубий або жовтий, часто з малюнком, по якому комахи його впізнають. Квіти, що запилюються бджолами не бувають ніколи чисто червоними. Квіти, які запилюються бджолами мають спеціальні “посадочні діляночки”. Нектарники у них знаходяться біля основи віночка і занурені так, щоб інші запилювачі до них не досягли, особливо жуки.

Джмелі також добрі запилювачі квіткових рослин. Вони повинні добре живитися нектаром, тому що поки температура тіла не досягне 32 С, вони не здатні літати. А нектар задовольняє їхні потреби в життєвій енергії. Квіти, які запилюють джмелі, мають свої особливості. Нектарники у них розміщені дуже вглибині, і тільки ці комахи своїм довгим хоботком здатні його досягти. Джмелі незамінні запилювачі лугових трав. Там завжди можна почути їхній басовитий звук.

Квіти, що запилюються метеликами, дуже схожі на ті, які запилюються бджолами. Тварини-запилювачі Головним чином тим, що приваблюють цих комах малюнком та запахом квіток. Деякі лускокрилі здатні розрізняти червоні кольори, тому рослини, які вони запилюють можуть бути і червоними, і оранжевими.
У видів, що запилюються нічними метеликами, квіти завжди білі, білувато-жовті або яскраво-рожеві з дуже запашним ароматом. Найсильніший запах мають різні види тютюну. Для багатьох квітів, які запилюються метеликами характерно те, що їхній сильний солодкий запах проявляється тільки після заходу сонця.
У квітках, що запилюються метеликами, нектарники знаходяться біля основи довгої вузької трубочки віночка або спеціальної шпори, звідки тільки ці комахи здатні витягувати нектар смоктальним ротовим апаратом. Бражники, наприклад, не залазять у квітку, як бджоли, а зависають над нею, вставляючи свій довгий хоботок у квіткову трубочку. Ці квіти не мають “посадкової ділянки” як для бджіл, ніяких ловушок і складного внутрішнього обладнання, яке необхідне для перетинчастокрилих.
Існує взаємозалежність між розмірами метелика та розмірами квітки. На великі квіти сідають великі метелики, а на дрібні – маленькі метелики. У дрібненьких квітках короткі квіткові трубочки, тому маленьким метеликам немає потреби занурювати свій хоботок. Вони просто повзають по квітці і збирають нектар.
Квіти, які запилюються метеликами еволюціонують разом з ними, як і у перетинчастокрилих комах.

Ряд сучасних видів покритонасінних рослин запилюється переважно жуками. Квіти цих рослин великі, Тварини-запилювачіпоодинокі або дрібні і зібрані в суцвіття. Основною їжею для жуків є сік вегетативних частин рослин, плоди, та гниючі рештки. У жуків нюх розвинений краще, аніж зір, тому запилюючі ними квіти часто білі або зовсім неяскраві, зате мають сильний запах. В основному це фруктовий, пряний або неприємний запах, що нагадує бродіння. Ці запахи відрізняються від аромату тих квітів, які запилюються бджолами та метеликами.
У одних квітів жуки живляться нектаром, у інших пелюстками або особливими поживними тільцями – скупченнями клітин на поверхні різних частин квітки, а також пилком. В усіх випадках насінні зачатки у квіток, що запилюються жуками, добре захищені зав'яззю і знаходяться у недосяжності до жуючих щелеп жуків-запилювачів.
Деякі пернаті регулярно відвідують квіти, живлячись їхніми частинами, нектаром та дрібними комахами, що живуть у квітах. Тому вони також приймають участь у процесі запилення.

Квіти, які запилюються птахами, виділяють велику кількість рідкого нектару. Його може бути так багато, що він витікаєТварини-запилювачі назовні. Але запах цих рослин слабкий, що пов'язано з погано розвинутим у птахів нюхом. Зате птахи дуже добре сприймають кольори, приблизно у такому ж діапазоні, як і людина.
Більшість квітів, які запилюють птахи, мають червоне та жовте забарвлення. Розміри квітів досить великі або зібрані у чималі суцвіття, що пов'язано з необхідністю приваблювати пернатих своїм виглядом і вміщувати велику кількість нектару.
Птахи та інші тварини-запилювачі відвідують квітки певного виду рослин на протязі коротких проміжків часу. Ті квіти, які запилюють птахи можуть також запилюватися і метеликами та летючими мишами. Але комахи надають перевагу квітам з сильним ароматом, а птахи навпаки.

Квіти, що запилюються рукокрилими, подібні до тих, що запилюються птахами: вони великі, міцні та виділяють велику кількість нектару. Оскільки рукокрилі живляться тільки вночі, їх квіти зазвичай неяскраві і розкриваються лише після заходу сонця. Більшість квітів трубчасті або мають інші структурні особливості для збереження нектару. У багатьох рослин, які приваблюють летючих мишей, квіти і плоди часто звисають на довгих квітконіжках нижче листків або квіти, що утворюються на стовбурах.
Рукокрилі відшукують квітки, користуючись головним чином нюхом, тому для них характерний сильний запах бродіння або запах фруктів. Ці тварини, перелітаючи з квітки на квітку, злизують нектар, поїдають частини квітки і пилок, одночасно переносячи його з рослини на рослину. За дослідженнями вчених рукокрилі запилюють не менше 130 родів покритонасінних рослин. Було також доведено, що рукокрилі, одержують значну кількість білка із пилку, який поїдають.

Немає коментарів:

Дописати коментар