четвер, 20 березня 2014 р.


Всесвітній день  лісу
21 березня відоме всьому світу як Всесвітній день лісу. Цей день відзначає значення і внесок лісів та лісового господарства в життя суспільства. Щороку в цей день фахівці з усього світу знаходять час для обговорення корисностей лісу, товарів та послуг, отриманих з лісу. Населення може дізнатися як відбувається, або ж має відбуватись, стале управління лісами, невиснажливе використання лісових ресурсів (без завдання шкоди лісовим екосистемам) з метою їх збереження для майбутніх поколінь.
Цю традицію було започатковано сорок років тому, в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства, метою яких було обговорення важливості вміння цінувати значення власних лісових ресурсів. Так і зародилася ідея проголошення Всесвітнього дня лісу, яка одразу ж була підтримана Організацією ООН з питань продовольства та сільського господарства (ФАО). Європейська конфедерація сільського господарства зазначила, що цей день має бути набагато важливішим за Всесвітній день дерева. «Всесвітній день лісу потрібно використовувати для розповсюдження інформації щодо всіх аспектів багатства лісу, представлених з трьох точок зору: виробництво, захист та відновлення, а також їх зв’язок із заповіданням», – було зазначено конфедерацією.
Всесвітній день лісу святкується в день весняного рівнодення в Північній півкулі, що за традицією вважається першим днем весни і є символом нового життя та нових починань. Звичайно в Південній півкулі цей день є днем осіннього рівнодення, але в будь-якому випадку даний період є сприятливим для посадки та росту дерев.
Ліси забезпечують суспільство багатьма цінностями. Це не лише чиста прісна вода, безпечна домівка для нашої флори та фауни, деревина для наших будівель, сировина для паперу, пилок та нектар для бджолярства, неймовірна кількість безцінних археологічних, історичних та культурних об’єктів. Цесаме життя. Тому любіть ліс і святкуйте це чудове свято разом із фахівцями галузі.
Протягом останніх років з ініціативи Державного агентства лісових ресурсів 21 березня в Україні стартує широкомасштабна акція «Майбутнє лісу у твоїх руках». В усіх регіонах країни головний захід акціїстворення нових лісових насаджень триватиме до Дня довкілля. Мета акції - виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, ознайомлення та безпосередньої участі шкільної молоді у створенні нових лісів, роз’яснення широким колам громадськості важливості створення лісових насаджень, як одного з основних компонентів збереження біорізноманіття та екологічної рівноваги на планеті, підвищення довіри громадськості до діяльності лісогосподарської галузі.


Немає коментарів:

Дописати коментар