вівторок, 14 липня 2020 р.

Відпочиваючи пізнаємо світ.

50 найцікавіших фактів про метеликів


1. Метелики відносяться до однієї з найбільших груп комах – до лускокрилих. Крім метеликів ця група включає також молей і метеликів.
2. Найбільш багатими на різноманітність видів лускокрилих вважаються Перу і один індійський штат – Сіккім.
3. Лускокрилі не були виявлені лише в Антарктиді.
4. В даний час виділяють близько 165 тисяч видів метеликів. Причому більшість з них воліє вести нічний спосіб життя. Кожен рік ентомологи відкривають їх невідомі види.
5. Метелики бувають маленькі і великі, яскраві та тьмяні, денні і нічні, але всі вони прекрасні.
Метелик «Монарх»
6. Сама витривала метелик у світі — «Монарх». Вона може подолати відстань у тисячу кілометрів без зупинок.
7. Метелики – стародавні істоти. Їх зображення присутні на єгипетських фресках у Фівах, яким імовірно понад 3,5 тисяч років.
8. У 1985 році виявили в Англії, на узбережжі Дорсета найдавніший метелик — моль Archeolepis, імовірно її вік налічує 180 мільйонів років.
9. Звичайний ареал проживання метеликів це тропіки, але також існують ще арктичні метелики. Вони непоказні на вигляд, крильця в них не яскраві, а білясті або майже прозорі, наче скляні.
10. Справжніми полярницями можна назвати метеликів, які мешкають на острові Королеви Єлизавети — Канада – 750 кілометрах від Північного полюса.
Метелик Павичеве око
11. Найпоширеніший метелик Сибіру – Павичеве око. Завдяки своєму оригінальному малюнку її важко сплутати з будь-якої іншої: верхня частина крила має вишнево-коричневий колір і характерний для цього виду пляма у вигляді ока, низ повністю чорно-бурий.
12. Метелики – сутінкові істоти. Лише деякі представники цієї групи комах ведуть денний спосіб життя.

13. Метелики займають друге місце після бджіл по запиленню рослинного світу.
14. Ці невеликі істоти мають відмінний апетит, деякі метелики здатні випити розчин цукру, вдвічі перевищує їх власну вагу.
15. Метелики – один з найпоширеніших об’єктів для колекціонування серед найвідоміших людей світу, таких як: Набоков, Ротшильд, Булгаков, Мавроді.

16. Володимир Набоков став першовідкривачем 20 видів метеликів. Його колекція налічувала 4324 примірників метеликів. Цю колекцію Набоков віддав в дар Зоологічного музею Лозаннського університету.
17. Цікавий подарунок отримав Кім Ір Сен на своє 80-річчя. Його солдати і офіцери подарували картину “Беззавітна віра солдата”, яку зробили з 4,5 мільйонів крил метеликів.

18. Метелики пробують їжу, стоячи на ній. Це тому, що їх датчики смаку знаходяться в ногах.
19. Метелики важать приблизно як два пелюстки троянд.
20. Метелики не чують, але вони можуть відчувати вібрацію, яка працює краще, коли необхідно сховатися від хижаків.
Метелик бражник Мертва голова
21. У метелика бражника Мертва голова є незвичайний орган «промови», що знаходиться в глотці. Якщо бражнику загрожує небезпека, або він знаходиться у збудженому стані, то він може запищать.
22. Бражники, нічні метелики, вміють подвивати на вовчий манер. Це ж дзижчання імітує таке у бджолиної матки, що дозволяє бражнику безперешкодно пробратися в бджолиний вулик і поласувати медом, який становить неабияку частку його раціону.

23. В епоху палеоліту метелик була одним з комах, які представляли богиню «Велику матір».
24. Метелик капустянка — часта гостя городів. Метелик-капустянка дуже плодюча. Якби усе потомство хоча б однієї капустянки виживало, за сезон на світ з’явилося б стільки її нащадків, що вони важили б утричі більше, ніж усі люди на Землі, разом узяті.
25. Цикл життя цих істот складається з чотирьох фаз: яйце, гусениця, лялечка і імаго (метелик).
Найбільший нічний метелик у світі – Attacus Altas
26. Найбільший нічний метелик у світі – Attacus Altas. Більше 30 см розмах її крил, тому його часто приймають за птицю.
27. У тропічних лісах Нового і Старого світу існує вид метеликів, самці якого живляться сльозами тварин. Але в основному метелики живляться нектаром та іншими рослинними виділеннями, які містять цукор.
Метелик Вітрильник Королеви Олександри
28. В світі існує не один вид цих комах, який по праву може вважатися самим рідкісним. Одним з них є вітрильник королеви Олександри – найбільший метелики планети. Виявити його можливо лише на території Папуа-Нової Гвінеї і завдяки колекціонерам, цей вид знаходиться на межі повного вимирання.
29. Метелики короткозорі. Хоча самий складний за будовою орган цих дивовижних істот – очі. Вони складаються з 6 тисяч крихітних частин, які називаються лінзами.
30. Метелики можуть бачити червоний, зелений та жовтий кольори.
Нічний метелик Юкка
31. Юкка – нічний метелик, що живе в пустелі. Ця метелик єдина з комах, що займається запиленням кактуса юка.
32. Метелик юка має найтривалішу діапаузу. Дорослі метелики юка з Невади сформувалися з личинок тільки через 19 років, на протязі всього цього часу вчені спостерігали за ними в лабораторних умовах.

33. У Стокгольмі є клініки, в яких проводиться терапія від стресів за допомогою метеликів.
34. Самим дивним про цих істот є те, що їм необхідно сонячне тепло для того, що б літати.
35. Більшість метеликів мають досить красиві і різноманітні візерунки на крилах. Ці візерунки призначені для маскування тому, що такі хижаки, як птахи, не можуть зрозуміти, де ховаються метелики.

36. Жіночі особини метеликів зазвичай живуть довше, ніж чоловіки метеликів.
37. В основному більшість метеликів має коротке життя – всього лише кілька днів. Однак існують екземпляри з досить довгим життєвим циклом: Брикстоньский метелик є довгожителькою, його цикл триває до 10 місяців.
38. Деякі метелики спілкуються один з одним за допомогою звуку, але більшість метеликів-жінок випускають феромони в повітря.
39. Імператорський метелик має гострий нюх, самці якого можуть відчути запах самки на відстані більше 11 км проти вітру(!) Вчені встановили, що запах видає особлива речовина – аттрактат, яке виділяє самка в дуже малій кількості = 0,0001 мг.
40. Метелики дихають через складну структуру труб (так звані трахеї і трахеоли) та повітряні мішки. Кисень втягується в тіло через отвори в їх животі – дихальця.
Метелик «Синій Карлик»
41. Самим дрібним метеликом світу вважається «Синій Карлик», розмах крил якої становить лише 1,4 сантиметра.
42. Деякі метелики ніколи не їдять, так як вони не мають рота. Вони живуть на енергії, яку вони накопичили у вигляді гусениць.
Бразильський метелик Каллиго
43. Бразильський метелик каллиго розробила вельми оригінальний спосіб захисту від численних ворогів, птахів і комах. Якщо їй загрожує небезпека, вона перевертається і показує ворогові виворіт крил, побачивши їх, птиці моментально відлітають, оскільки на крилах зображено портрет самого страшного ворога – сови з гострим дзьобом і величезними очима.
44. Метелик відкладає своє потомство в одному місці багато років поспіль.
45. Буддисти відносяться з повагою до метеликів, бо саме до метелика звернувся Будда зі своєю проповіддю.
Метелик Червоний адмірал
46. Деякі види метеликів, як Червоний адмірал, воліють харчуватися гниючими фруктами і гноєм.
47. У комах і метеликів на зовнішній стороні тіла є скелет, який називається екзоскелет. Він захищає метелика і не дає вологи виходити з тіла, щоб комаха не висохло.
Бузковий метелик пядун
48. Більшість метеликів боїться води, але, наприклад, бузковий пядун може спокійно виринути, якщо випадково впаде у воду, обтруситися і полетіти далі.
49. Метелики-монархи розбираються в лікарських рослинах і вміють застосовувати їх у медичних цілях, якщо допомога потрібна їх потомству.
50. В Японії вірять, що зустріти метелика у себе вдома – на щастя. На весільній церемонії японців обов’язкові учасники дві паперові метелики, вважається, що вони принесуть молодятам щастя.

Немає коментарів:

Дописати коментар