середу, 11 лютого 2015 р.

Різноманітність Земноводних.Конспект для учнів 8 класів.

Земноводні виникли біля 350млн. років тому і ведуть своє походження від кистеперих риб. Відомий вчений Ж. Сен-Ілер казав, що кожний, хто бажає переконатися в правдивості ідеї еволюції, може сам кожну весну бачити диво – вихід хребтових на суходіл. Цим дивом він вважав перетворення пуголовка на дорослу тварину. 
До земноводних належать тварини, дорослі особи яких зустрічаються переважно на суходолі, але розмноження і розвиток в них відбувається у воді. Клас земноводні чи амфібії (з грецької – ті, що живуть подвійним життям) налічує біля 4тис. видів і включає тритонів, саламандр, жаб та червуг. Земноводні належать до найбільш примітивних видів наземних хребетних і займають проміжний стан між наземними та водними хребтовими.

Тіло земноводних, як і в риб, складається з голови, тулуба та хвоста, але в деяких представників класу хвіст не виражений ( жаби).Тіло земноводних приплюснуте, є дві пари кінцівок для переміщення по суходолу, які закінчуються пальцями.


Внутрішня будова жаби


Мал.№1.Внутрішня будова жаби.

 Шкіра земноводних гола, з великою кількістю залоз, які виробляють слиз. Слиз необхідний для зволоження тіла. Таким чином в земноводних забезпечується газообмін. Інша функція слизу – захисна. Завдяки отруйним залозам мікроорганізми не проникають крізь шкіру. В деяких видів слиз захищає й від нападу хижаків.

Скелет земноводних по будові більш складний, ніж в риб. Виділяють шийний, тулубовий, крижовий та хвостовий відділи. Шия складається з одного хребця і має обмежену рухливість. До єдиного крижового хребця приєднуються кості тазового поясу. В земноводних, за виключенням тритонів і саламандр, немає ребер. Череп переважно хрящовий. Скелет кінцівок включає кістки передніх та задніх кінцівок та їх поясів.
М’язи земноводних поділяються на групи, які виконують загальні функції (наприклад, м’язи, які згинають кінцівки). Травна система складається з ротоглоткової порожнини, яка переходить в стравохід, в який  відкриваються протоки слинних залоз. В земноводних слина не допомагає перетравленню їжі, а лише полегшує ковтання. Язик в жаб вкритий клейкою речовиною і прикріплений до дна ротоглотки переднім кінцем, задня його частина залишається вільною. Зуби однакові і використовуються для утримання їжі. Коли жаби ковтають. Очі втягуються всередину і тиснуть на стінки ротоглотки, допомагаючи проштовхуванню їжі в стравохід. Пропоную вам переглянути відео про те, як харчується жаба
.





Відео №1. Жаба, яка їсть черв’яка.

Кишечник земноводних відкривається в клоаку. Видільна система складається з пари нирок.

В дорослому віці земноводні дихають за допомогою легенів та шкіри. В жаб через шкіру може поступати половина необхідного кисню, а в далекосхідного тритона легені взагалі відсутні і дихання відбувається за рахунок шкіри та слизової оболонки ротоглоткової порожнини. Личинки земноводних дихають за допомогою зябр , а в протеїв та сирен зябра зберігаються все життя.


Пуголовок зеленої жаби.


Мал.№2. Пуголовок зеленої жаби.

Серце личинок земноводних двокамерне, круг кровообігу один. Але в дорослих земноводних серце вже має три камери (два предсердя та один шлуночок) і два круги кровообігу. Для дихання атмосферним киснем необхідна велика кількість гемоглобіну, тому еритроцити в земноводних утворюються не лише в селезінці, як в риб, але й в кістковому мозку, що характерно лише для наземних тварин. Як і риби, земноводні відносяться до холоднокровних тварин, і при зниженні температури знижується активність цих тварин. Вони можуть впасти в неактивний стан.

Нервова система складається з тих самих відділів, що й в риб, але передній мозок в земноводних розвинений краще. В ньому розвинуті півкулі, які відповідають за складну поведінку. Проте мозочок земноводних розвинутий гірше, ніж в риб, внаслідок достатньо одноманітних рухів.

З органів відчуття в земноводних є органи, характерні як для наземних тварин, так і для мешканців водойм. Як і риби, личинки земноводних мають бічну лінію, а деякі види, які постійно живуть у воді, вона зберігається все життя. Очі земноводних пристосовані для життя на суходолі, але сприймають тільки ті об’єкти, які рухаються. Захищені очі повіками, в жаб розташовані над поверхнею голови, що дозволяє їм спостерігати за тим, що відбувається над поверхнею води. Органи слуху сприймають звуки, що розповсюджуються в неземному середовищі, тому крім внутрішнього вуха земноводні мають ще й середнє. Чуттєві клітини, які виконують роль смакових рецепторів, розташовані на язиці і  в ротовій порожнині. Клітини шкіри сприймають хімічні речовини, механічні подразники, зміни температури.   

В хвостатих земноводних, переважно в личинок, добре розвинута регенерація.

Земноводні поділяються на ряди безногих чи червуг,  хвостатих та безхвостих. До безногих відносять близько 170 видів, відомі вони з юрського періоду. Живуть в тропічній зоні Африки, Азії, Північної Америки. Навіть місцеві жителі зустрічають їх рідко, оскільки безногі зариваються в землю. В представників цього ряду немає кінцівок, хвіст сильно редукований. Дрібні безногі схожі на дощових черв’яків, великі на змій. Під шкірою безногих є кісткові лусочки, які є залишками панцира стегоцефалів.


 Безногі амфібії.


Мал.№3. Безногі амфібії.

До хвостатих відносять близько  280 видів. Подовжений тулуб переходить у хвіст, ноги слабкі – тільки одиниці можуть бігати й пригати. Переважно вони повзають і плавають. Це самий примітивний вид земноводних – в деяких зберігається хорда, справжніх ребер не мають. До цього ряду відносяться саламандри та тритони. Вид справжніх саламандр налічує 40 видів. Самим відомим представником виду саламандр є вогняна саламандра, в якої виділення шкірних залоз отруйне і вбиває бактерії. Самий великий представник класу амфібій – велетенська саламандра, яка досягає 160см в довжину, живе в горах Східного Китаю та Японії. Чотирьохпалий тритон може вмерзнути в лід і залишитися живим, але при  +27 гине. Давайте подивимось відео, на якому побачимо, як виглядають тритони.






Відео № 2.  Тритони в акваріумі.

Саламандра плямиста.


Мал.№4. Саламандра плямиста.

До ряду безхвостих відноситься близько 1800 видів. До цього ряду належить 6 підрядів, з яких один є вимерлим.  Дорослі особи не мають хвоста, можуть видавати голосні звуки. Звук посилюють резонатори – горлові мішки, які роздуваються. Давайте подивимось відео, на якому побачимо, як саме це відбувається.





Відео № 3. Квакання жаби.
Жаби, які відносяться до ряду безхвостих, розповсюджені по всьому світу. Деякі з жаб живуть у воді (зелені), деякі (бурі) на суходолі і лише в період розмноження повертаються у воду.  Сама велика з водяних жаб – озерна, досягає 17см. Африканська жаба голіаф вдвічі більша. Деякі види жаб отруйні.

Отруйна жаба-ага.

Мал.№5. Отруйна жаба-ага.

Немає коментарів:

Дописати коментар