пʼятницю, 2 травня 2014 р.

Рідкісні та прекрасні


Цих квітів не придбати у квіткових магазинах, не зірвати на клумбах біля будинку і не побачити у горщику на вікні сусіда. Навіть ботанічні сади не завжди можуть похвалитися такими красунями. А все тому, що вони — найрідкісніші квіти на планеті.
Сьогодні я підготував для Тебе невеличку розповідь про ці незвичайні рослини. Отож, дивись та насолоджуйся!
Міддлеміст червоний
Тільки уяви собі, міддлеміст червоний — найрідкісніша квітка на Землі. Нині вона росте лише в двох місцях планети — у Новій Зеландії та Великобританії. Має рожеве забарвлення і цвіте лише два тижні в рік.
Самые редкие цветы
До Британії квітку привіз із Китаю Джон Міддлеміст (у 1804 р.), навіть не підозрюючи, що врятував своїм вчинком цілий вид, адже відтоді у Китаї жодного екземпляру квітки не було знайдено.
Дерево Франкліна
Невеличке деревце з білосніжними квітами і яскраво-червоним листям восени. Батьківщиною рослини вважають долину річки Альтамахи у Джорджії. Проте, на жаль, з ХІХ ст. у дикій природі квітки вже не існує. Насолоджуватись її красою ми можемо лише завдяки зусиллям родини Бартрам — завзятим садоводам, які вирощували квітку ще до її зникнення.
Самые редкие цветы
Росянка капська
Ця рідкісна квітка родом з Південної Африки — справжнісінький хижак! Гадаєш, це роса прикрашає суцвіття? А от і ні! Рослина виділяє рідину, яка приваблює і водночас паралізує комах, як тільки ті сядуть на липкий смертоносний листок.
Самые редкие цветы
У відповідь на подразнення листок згортається і протягом кількох днів перетравлює здобич, а потім розпрямляється, як ні в чому не бувало. Цікаво, що хитре листя рослини не згортається від випадкового потрапляння на нього води, або гілочки, і реагує лише на органічну їжу.
Венерин черевичок
Квітка богині кохання та краси росте на Південному Сході Азії. Таку цікаву назву рослина отримала не випадково. Незвичайна кишеня квітки нагадує черевичок — «любовну пастку», куди потрапляють комахи. А вибираються вони звідти, добряче вимазавшись пилком, після чого летять далі запилювати квіти.
Самые редкие цветы
Нефритова квітка
Рослина кольору морської хвилі родом з Гаваїв. Зустріти її можна лише в області Waipio. Гавайці дуже люблять створювати з суцвіть Нефритової квітки гірлянду на шиї гостей острову. Ще б пак, адже це одна з найкрасивіших тропічних ліан сімейства бобових.
Самые редкие цветы
Кокі
Вперше рідкісне дерево виявили на Гаваях у 1860 році, а вже в 1950-му Кокі вважали зниклим видом. Радості вчених не було меж, коли в 1970 році вони знайшли ще один екземпляр незвичайної квітки. Та вже в 1978 деревце згоріло.
На щастя, одну з гілок Кокі вдалося врятувати та виростити з неї 23 дерева, які нині радують гавайське населення сотнями яскраво-червоних квітів.
Самые редкие цветы
Дикий люпин
Квітучий люпин — казкове видовище! З латинської слово «lupus» означає вовк, що свідчить про незвичайну здатність рослини виживати в будь-яких умовах. Квітка походить з Північної Америки та узбережжя Середземного моря, в дикій природі росте в Греції, Франції, Італії, Тунісі, Алжирі тощо.
Самые редкие цветы
Соняшник Helianthus Schweinitzii
Дуже рідкісна квітка. Зустрічається у провінції П'ємонт в Північній і Південній Кароліні. Цього жовтого красеня внесли до зникаючих видів 7 травня 1991 року.
Самые редкие цветы
Квітка-глечик
Квітка-монстр. Великі екземпляри поїдають не лише комах, а й дрібних хребетних — птахів, ящірок, мишей. Бутон квітки являє собою глечик-пастку з рідиною, в якій і тонуть нещасні жертви. А щоб спеціальний вміст глечика не розбавлявся дощевою водою, квітка зверху вкрита дашком.
Самые редкие цветы
В дикій природі росте на Філіпінах, о. Суматра, в Малайзії, Китаї, Мадагаскарі та Індонезії.
Дзьоб папуги
Дзьоб папуги вважають зниклою квіткою, батьківщина якої — Канарські острови. Запилювали квітку комахи нектарниці, які давно вимерли.
Самые редкие цветы
Примарна орхідея
Квітка-загадка, яка надійно ховається від людського ока. Зустріти її Ти зможеш лише в найтемніших лісах Британії та США. Дослідники часто витрачають цілі тижні, а то й місяці на пошуки цієї дивовижної красуні.
Самые редкие цветы
Дехто вважає, що Примарні орхідеї взагалі зникли з лиця Землі, та, на щастя, це не так. Тендітні красуні час від часу дають про себе знати, знаходячись то в одному, то в іншому куточку Великобританії.


Немає коментарів:

Дописати коментар